שפעת היא מחלת חום חדה, הפוגעת בעיקר בדרכי הנשימה העליונות, שנגרמת ע”י נגיף השפעת. כל שנה עובר הנגיף שינוי מזערי כך שגם בעקבות חיסון מאסיבי של האוכלוסיה היא איננה מוגנת דיה, תסמיני השפעת כוללים חום גבוה, תחושת חולי ועייפות, כאבי ראש וגרון, שיעול, כאב שרירים ואי נוחות בחזה.
המחלה נקשרת לקור וחורף, אולם אין לה קשר ישיר לקור. קיימות מספר תאוריות באשר לתפוצתה הרבה של המחלה בעונת החורף. הסבר אפשרי אחד לתפוצתה הרבה בחורף נובע מהטעם הפשוט של חוסר אוורור במקומות הומי אדם. הסבר אחר הוא שטמפרטורות נמוכות גורמות לאוויר יבש יותר שמקשה על הגוף להיפטר מריכוזי הנגיף. הסבר נוסף הוא שקור מחליש את מערכת החיסון של הגוף. הנגיף גם מתקיים בקור לאורך זמן רב יותר על משטחים חשופים.
ההידבקות במחלה נעשית באמצעות נגיפי המחלה המועברים בקלות רבה מאוד באמצעות האוויר, מה שהופך את המחלה למדבקת ביותר. ההידבקות בשפעת מתבצעת על ידי מעבר הנגיף אל דרכי הנשימה. שם הוא מזוהה על ידי תאי האפיתל שבדפנות דרכי הנשימה, כדבר מה בלתי מזיק ואולי אף רצוי לכאורה, עד שמתאפשר לו לחדור לתוכם. בתוך כל תא מחבר הנגיף את החומר הגנטי שלו עם החומר הגנטי של התא, כך שיתאפשר לו לעשות שימוש בחלבונים של התא, לשכפל עצמו בקצב מהיר ביותר ולהתרבות בתוך שעות פי מאות אלפים ואפילו פי מיליונים. לאחר זמן מה נהרס התא, הנגיפים החדשים מתפזרים וחודרים לתאים סמוכים, מתרבים גם בהם, הורסים גם אותם וחוזר חלילה. כך נהרסים יותר ויותר תאים, המחלה מתקדמת, עד שמערכת החיסון מדבירה את הנגיף.
מקור כל תסמיני המחלה אינם בנגיף, כי אם במערכת החיסון עצמה. חום הגוף עולה מפני שבלוטת ההיפותלמוס שבמוח גורמת לעלייתו בכדי להאט את התפתחות הנגיף. כאבי גרון מופיעים עקב פעילות תאי הרג (NK) של מערכת החיסון, שיעול ונזלת מתפתחים בכדי לסלק את הפסולת (נגיפים וחלקי תאים מתים) שנבלעה בדרך כלל על ידי מאקרופאג’ים, תאים בלעניים של מערכת החיסון. כאבי שרירים, עצמות ומפרקים, קשורים גם הם כולם למערכת החיסון. מחלות כרוניות ואקוטיות כגון: פריצת דיסק, סחוס שחוק, דלקות ראומטיות ואוסטאואטריטיס, כאבי שרירים ופרקים, כאבי גב תחתון, מתיחות וצטאר תפוס מתחזקים בתקופה בה הטמפרטורה נמוכה ומזג האויר משתנה. המחלה נמשכת בדרך כלל כשבוע אצל בני אדם בעלי מערכת חיסון תקינה. בקרב בני אדם חלשים מבחינת מערכת החיסון עשויה לחול רגיעה הדרגתית שיכולה להימשך אף כמה שבועות.
הטיפולים המקובלים עד כה היו משחות או כדורים של חומרים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, נרות וזריקות של חומרים מרפי שרירים. מעבר לעובדה שאפקט הפעולה לא מספק, החדרת אותם חומרים כימיים לגוף גורם לעומס יתר על מערכות הניקוי והסינון של הגוף שגם כך פועלות ביתר שאת מול מלחמתם בוירוס. הרפואה הטבעית אינה מתיימרת לרפא אותנו מן השפעת כבמטה קסמים, אך היא מציעה אפשרויות להתמודד בקלות עם התסמינים, או לקצר את משך המחלה.
ארומתרפיה וההתמודדות עם השפעת
המפתח להתמודדות יעילה עם מחלת השפעת, הוא חיזוק מערכת החיסון ושיפור תפקודו, וכאן מקום רב לרפואה הטבעית, הן בחיזוק מערכת החיסון והלימפה עם בוא החורף, והן בפתרונות יעילים להקלה על הסימפטומים המלווים את המחלה. שימוש בשמנים ארומתיים נפלא לטיפול במגוון סימפטומים של מחלות חורף או לחיזוק מערכת החיסון.
מרבית השמנים הנפוצים ניתנים לרכישה בבית טבע או בתי מרקחת ואפשר להחזיק שניים שלושה מהרשימה בארון התרופות. נא לשים היטב לב להוראות השימוש, אין לעבור את המינון המומלץ. אם הנכם רגישים או חלשים מאוד או אלרגיים, יש להתייעץ עם מטפל מומחה בנוגע למינון השמנים והשימוש בהם.
בין השמנים המוכרים והנפוצים נוכל למצוא את הלבנדר, אקליפטוס, עץ התה, המנטה וכדומה. למעט הלבנדר, מרבית השמנים לטיפול בבעיות חורף הם שמנים חזקים מאוד ועל כן אין להשתמש בהם עבור ילדים. למרות ששמן עץ התה נפוץ וחזק, אנשים רבים אינם יכולים לשאת את ריחו. בתרכובת, ניתן להחליפו בכל שמן אתרי אחר ממשפחת השמנים האנטיויראלים והאנטיספטיים האחרים.
יש לזכור כי למעט שמן הלבנדר, אין בשום אופן למרוח את השמנים ללא שמן נושא ישירות על העור, אלא בהוראה מפורשת של מטפל מוסמך.
שמנים מומלצים לחיזוק מערכת החיסון המוכרים כאנטיויראלים: לבנדר, עץ התה, אנג’ליקה, רבנסרה, לימון, אקליפטוס. שמנים אנטיספטיים, אנטיספזמודיים (נוגדי כיווץ), מכייחים ומרגיעים: הדס, פרנקינסס וניאולי.
תרסיס לטיהור האויר בחדר: 5 טיפות שמן לבנדר ולימון בכוס וחצי מים בבקבוק תרסיס כדאי להניח מבער בחדר ובו תרכובת המכילה 2 טיפות מכל אחד מהשמנים הבאים: לבנדר, לימון, מנטה, הדס. במיוחד בימים או במקומות בהם החלונות מוגפים.
למניעה וחיזוק: לתוך אמבט בטמפרטורה רצויה לכם 2 טיפות שמן עץ התה ו- 4 טיפות לבנדר. לטבול למשך 15 דקות או למרוח כל ערב לפני השינה על כפות הרגליים 2 טיפות לבנדר ו1 טיפה שמן עץ התה מהולים בכף שמן זית.
להקלה על דלקות גרון:
ילדים: מים חמים בהם 3 טיפות לבנדר או קמומיל רומן או בנזואין ולהניח קומפרס על הגרון. בחדר מבער או מכשיר אדים ובו 8 טיפות שמן הדס
מבוגרים: לתוך סיר עם מים רותחים או במכשיר אדים 7 טיפות לבנדר או ברגמוט או רבנסרה ולשאוף . כמובן שיש לעצום עיניים על מנת שלא יכנסו אדי השמן האתרי לעיניים. לגרגר תערובת של חצי כוס מים חמים + כפית מלח + 2 טיפות קורנית או מנטה. לא לבלוע!!
סינוסיטיס: לעסות את הפנים בכף שמן שומשום + 6 טיפות שמן הדס+ 4 טיפות ארז מומלץ ביותר להשתמש בתרכובת סינרג’י אפקטיבית. והלבנדר יעיל גם להורדת חום. במריחה של 2 טיפות על כפות הרגליים.
לטיפול בברונכיט וסטרידור בילדים (מתאים גם למבוגרים במינונים אחרים): למרוח על בית החזה ובין השכמות תרכובת המכילה : 30 מ”ל שמן בסיס מכל סוג שהוא ולתוכו 2 טיפות בנזואין, 2 טיפות הדס, 2 טיפות פרנקינסס, 1 טיפה אקליפטוס לימוני (זהו זן של אקליפטוס עדין בהרבה משמן האקליפטוס הרגיל והוא מותר לשימוש בילדים במינון נמוך). את התרכובת יש למרוח על בית החזה ובין השכמות, לכסות היטב ולנוח. מומלץ להרבות בשתיה רצוי חליטת קמומיל.
זכרו כי מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ עם רופא ומטפל מומחה לארומתרפיה.
[wpcb id=”1″]