בדיוק זו הסיבה שהמורה הרוחני אושו פיתח שיטות חדשות למדיטציה משיטות עתיקות יומין שהכיר וכיבד. מדיטציות אקטיביות בהם קופצים, נושמים, רוקדים, צועקים, בוכים וצוחקים ועוד... כמעט כל המדיטציות האקטיביות יסתיימו בצורה פאסיבית לחלוטין. שכיבה, הרפיה מוחלטת
בדרך כלל אנחנו רגילים להסתכל החוצה. עסוקים בלשפוט, להגיב ולהיות מזוהים עם המחשבות והדעות שלנו, עד כדי כך שאנו שוכחים לראות מה קורה בפנים עמוק בתוכנו. מדיטציה היא התבוננות פנימה.
- תרגול מדיטציה מאפשר התבוננות פנימה אל העולם שלי, עולם ה-‘אני’.
- מדיטציה מפתחת את היכולת להתבונן מבלי לשפוט או לגנות, מבלי להגיב לכלום. רק להישאר כצופה על המחשבות שלך.
- המדיטציה מאפשרת לך לחוות את אותה יכולת של רגיעה ושקט עמוק. אך כמו כל דבר, המדיטציה דורשת תרגול בכדי שיהיה ניתן להעמיק, הבנה אמיתית של התהליך וסבלנות.
- מדיטציה היא כמו תהליך ניקוי, סילוק הערפל הפנימי באופן איטי, עד שתבוא ההתבהרות המאפשרת את ראיית המציאות כפי שהיא.
- מדיטציה היא התבוננות, פשוטה, ממקום שקט, לא שופט, על המחשבות שלנו , על המעשים שלנו, על העולם שמסביבנו ועל העולם הפנימי שנמצא בתוכנו.
- מדיטציה היא בעצם כלי ללימוד עצמי על עצמך.
הרעיון המרכזי בתהליך המדיטטיבי הוא להתבונן בזמן המדיטציה בכל מה שקורה לך, מבלי להזדהות.
- לכעוס ולהתבונן בכעס
- להתייאש ולהתבונן בייאוש
- להתעצב או לשמוח ורק להתבונן ברגש שעלה או במחשבה שעלתה
- לצעוק כאשר בפנים יש שקט
מרבית האנשים מדמיינים מדיטציה כישיבה ממושכת בדממה, ישיבה שנמשכת גם כאשר הגב מתחיל להראות סימנים של שחיקה, הרגליים נרדמות, הזיעה מציקה והמחשבות ממלאות בלי הרף את הראש - ובכלל כל זה קורה - כשבעצם הגוף כולו מבקש להיות בתנועה
מה היא מדיטציה אקטיבית ואיך זה יכול להיות שצריך לזוז כדי למדוט?
מדיטציות אקטיביות: אלו מדיטציות שלא יושבים בהן בשקט… לפחות לא בהתחלה.
אושו הבין כי האדם המערבי אינו בנוי לישיבה ללא עשייה וללא נדידה של המיינד למחשבות על העבר והעתיד. המיינד המערבי הוא שונה, טען אושו, ועבורו דרושות טכניקות מדיטציה הבנויות להשקטת ה”רעש” שמייצר המיינד.
אושו פיתח קונספט חדש שנקרא מדיטציה אקטיבית, כדי לאפשר לו לחוות בקלות את השקט המדיטטיבי. לשם כך לקח אושו פעילות שלכאורה שכל קשר בינה ובין מדיטציה מקרי בהחלט: ריקוד, הימהום, מילמול, ושטותיות והכניס אליה את האיכות המדיטטיבית. טכניקת המדיטציה האקטיבית של אושו כוללת שלבים מקדימים הכוללים תנועה וצליל ורק לאחר מכן: הרפיה ושקט.
מדיטציה אקטיבית כוללת שלושה שלבים:
1. שלב התנועה
שלב התנועה הוא שלב הכנה למדיטציה עצמה. שלב זה הכרחי על מנת לשחרר, לנער ולערבל את האנרגיה שנדחסה במהלך היום והוא מאפשר לנו לעשות זאת דרך שלבים מקדימים הכוללים שקשוק וניעור הגוף (כמו במדיטציית קונדליני) או ע”י שלב של ריקוד חופשי שהוא שלב שמופיע כמעט בכל המדיטציות שלו.
מבחינת אושו שלב התנועה הוא הכרחי על מנת לשחרר, לנער ולערבל את האנרגיה שנדחסה במהלך היום והוא מאפשר לנו לעשות זאת דרך שלבים מקדימים הכוללים שקשוק וניעורהגוף, כמו במדיטציית קונדליני, או ע”י שלב של ריקוד חופשי שהוא שלב שמופיע כמעט בכל המדיטציות שלו. שלב התנועה הוא שלב הכנה למדיטציה עצמה.
2. שלב הישיבה: ערנות ונוכחות
שלב הישיבה מאפשר ערנות ונוכחות חזקה בכאן ועכשיו, בהוויה של הרגע.
3. שלב השכיבה: הרפיה וספיגה
שלב השכיבה מכוון כולו להרפיה ולספיגה. שכיבה היא המצב האידיאלי לבלוטת האצטרובל, שכן בזוית זו היא נמצאת בשיא כוחה ובשיא פעולתה, דבר המאפשר פעילות מוחית מיוחדת. ואכן לעיתים נרגיש כאילו אנו “נעלמים” “ניתוק מוחלט” “נמצאים במקום אחר” בשלב זה .בשלב זה מומלץ להרפות תוך שמירה על הנשימה אל הבטן שעולה ויורדת ומשמשת כעוגן עבורנו למשך המדיטציה .
כמעט כל המדיטציות האקטיביות יסתיימו בצורה פאסיבית לחלוטין. שכיבה, הרפיה מוחלטת.
המטרה של המדיטציה האקטיבית הוא לשחרר, לפורק כדי שבסוף ישאר מקום לשקט, השקט הוא המדיטציה
מה ייתן לך תרגול של מדיטציה אקטיבית?
- יכולת להתבונן במחשבות וברגשות שלך ללא דרמה וללא שיפוטיות
- להניע שינויים בחיים
- לשחרר כאבים ומחשבות שליליות
- שקט מחשבתי
- רגיעה ושחרור
- הנעת מפרקים, שיפור זרימת דם ומערכת לימפה
- הנעת מערכת העיכול ושחרור עצירות
- שחרור רגשות כלואים
- הנעת שלד, שחרור עומסים מעמוד השדרה והכתפיים, שחרור שרירים
- הפגת מתחים ומחשבות טורדניות
מדיטציה היא דבר כיפי. לעיתים, בעיקר בתחילת הדרך, יש לפעמים הרגשה שאת צריכה להכריח את עצמך לעשות אותה, בעיקר למדיטציות שכוללות פעילות גופנית לא קלה וישיבה על מחצלת, ושכיבה כשהגב מציק. נשמע נוראאאאאאא, נכון?
זה בדיוק המקום הראשון שבו תאפשרי לעצמך לעשות את השינוי שאת מייחלת להשיג. קודם כל תגלי שאת יכולה, שיש לך את הכוחות, שאלו רק המחשבות שלך שאת לא יכולה יותר.
אל תוותרי לעצמך! מהר מאוד תגלי את היתרונות ואת התרומה הגדולה שיש במדיטציה.
מומלץ לתרגל באופן קבוע על מנת להרגיש את ההבדל לפני שהתנסית ואחרי שהמדיטציה הזו נכנסה לחייך
ניתן להזמין למקום העבודה, להשתלב בקבוצה או לעבור כחוויה אישית אחת על אחת